Pronkies' fermette in France

Pronkies' fermette in France

2009

2009Posted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 13:13:43

April 2009

Deze keer 's avonds vertrokken. Op een beetje file na bij Oudekerk a/d Amstel ging de reis super! Om 4.00 uur 's morgens aangekomen.
dus hadden we de volgende dag ook nog lekker erbij.
Het gras lekker kort gemaaid, Martin had het al lekker voor ons gedaan voor we kwamen. Zijn we zo blij mee, het is heerlijk groen als we aankomen.
Het is prachtig weer dus we treffen het wel! Het weiland is bezet, jammer voor Nangi & Jukati. We gaan lekker in het bos, jagers zijn er nu niet.

We hebben de keuken leeggehaald en alles naar de kamer verhuisd!
De laatste "vieze" klus gaat beginnen.

Allereerst moest er een gat geslagen worden voor de afvoer en leidingen. Dit was nog een heel gedoe door de bekende dikke muur!
Daarna het plafond eruit getrokken. Stoffig klusje maar we hadden erger verwacht!
Alles afgestoft en een begin gemaakt met de balken. 1 balk geschuurd en afgenomen met ammonia. 1 laag in de verf gezet.
Een andere balk alleen afgenomen met ammonia en in de verf gezet. Volgende keer gaan we kijken of het met de ammonia ook gaat, dus zonder schuren. Zo ja, gaan we daarvoor, scheelt heel veel werk!
Verder genoten van het weer en het franse leven;-)
Bij Carol en Martin een hele gezellige avond gehad samen met een paar leuke (Engelse, Nederlandse) buren.
Cecile is waarschijnlijk volgende keer weer eens aan de beurt, nu hebben we heerlijk gegeten in St Leger s/ Beuvray, hotel du Morvan.
Maandag vroeg in de morgen weer vertrokken. In mei zijn we weer terug, tot dan!

Mei 2009
Weer 's avonds vertrokken. Om 19.30 u vertrokken deze keer en om 5.00 uur 's morgens aangekomen.
Bevalt aardig goed dit 's nachts rijden.
Carol en Martin kwamen de volgende dag meteen al vragen of we 's avonds mee wilden eten, tsja.... daar zeggen wij geen nee tegen dus.....

De weergoden waren wéér met ons, dus genieten weer de hele week;-)
Allereerst bij de Bricomarché 2 pallets gasbetonblokken voor de voorzetmuren en de badkamer boven besteld, die kunnen vrijdag bezorgd worden. We kopen ook tegeltjes voor boven het keukenblok.

Lekker flink gewerkt in ieder geval de plannen verwezenlijkt.
Begonnen met de balken schoon te maken met ammonia, Dick dan he, want Willemijn schuurt en schildert;-) Dus die maakt intussen een flinke boswandeling met Juke.
De tuin wordt tussendoor ook weer ff bijgewerkt.

Daarna gaan we de muren schrobben met een grote teil water met St Marc erin. Met een bezem eropgehoost en Dick erachteraan met de platte boender. Daar kwam een vieze bende vanaf! Groen (verf) en zwart........ Alles nagespoeld met de tuinslang en het water naar buiten gekregen en nagedweild. De zon schijnt volop dus dat droogt wel.
Willemijn schuurt de balken licht met de hand en zet in 2 dagen de balken 1 x in de blauwe verf, ziet er al een stuk beter uit!
Er moesten nog gaten geboord worden in de vloer voor de waterleiding, maar onze boor trekt dat niet. De vloer is daar 75 cm dik! Dick gaat met Martin naar de Loca 2000 en huurt er 1 van 1 meter lang . Dat gaat wel, wel zwaar werk maar alá.

De schouw gerepareerd met cement en in de exterieur crepi gezet, hij is echt niet schoon te krijgen, de verf gaat er met geen mogelijkheid af.
Ondertussen worden er ook nog andere klussen tussendoor gedaan. Nieuwe palen voor het hek voor, nieuw kamerdeurkozijn geplaatst, ogen in de muur voor de rozen en de stal wordt opgeruimd, goh dat geeft een hoop ruimte!
De muren daarna 1 x in de crepi gezet. Dick met de kwast en Willemijn met de roller eroverheen, gaat super!
Volgende keer geheel met witte crepi eroverheen. Het is nu al een stuk lichter, dus als het geheel wit is....................

Vrijdag worden de blokken bezorgd. Ze kunnen niet geplaatst worden waar we ze gepland hadden. Het kraantje van de auto kan zover niet komen en niet onder de deur door. Dus een groot gedeelte met de hand naar binnen gebracht, 1 voor 1;-(

Al met al weer een prima week geweest! Weer zonder Cecile helaas.

Zaterdagochtend alles weer ingepakt, gras lekker kort gemaaid en het huis een beetje schoongemaakt en rond 15.00 uur vertrokken. Om 00.30 uur weer in Westzaan aangekomen na een voorspoedige terugreis.
Op naar de zomervakantie.....................

Augustus 2009
29 juli
Om half een vertrokken en om half 10 's avonds aangekomen.
Volgende dag het zwembad opgezet en de kraan open…….
Het is nog niet superwarm maar het duurt ook nog wel even voordat het water een aangename temperatuur heeft. We verwachten toch echt wel 3 weken prachtige zomerweer.
Meteen zaterdag alweer een buurtborrel, lijkt een traditie te worden;-)
Erg gezellig weer, altijd leuk zo'n warm onthaal!
Gewerkt wordt er uiteraard ook!

We hebben veel gedaan in de keuken, dat is het project wat het eerste af moet, Dick begint met het metselen van de gasbetonblokken voor de voorzetmuur.
Alles nog een x in de witte crepi gezet, pfffffffff das echt zwaar werk!
De schouw zet ik in de crèmekleurige crepi, voor een beetje contrast. Het houtwerk gaat ook een x in de verf.
Daarna schuurt Dick de balken, zodat ze voor de 2e x geschilderd kunnen worden. Ik kan er uiteindelijk maar 3 doen dan is de verf op;-(((. Dat is voorlopig genoeg om aan het kookgedeelte verder te kunnen werken. De electra is inmiddels ook aangelegd en de draden getrokken.
De plafonddelen worden geplaatst tot die 3e balk met in de 1e rij de spots ingebouwd boven het aanrecht.
Verder schilderen we de grote kastdeur en de kleine. Alles gaat in de keuken nog 1 x in de rode verf, binnen en buiten. Het is prachtig weer dus alles kan dagen open blijven!
Ook de ramen en de tuindeuren van de kamer en het opkamertje zet ik nog een keer alles aan de buitenkant in de rode verf. Binnen komt later als we daar binnen gaan beginnen.
We genieten ook van de zon en leven heerlijk buiten. We gaan de 2e week een paar dagen naar het westen. Bretagne en Normandië. We zetten het stekje van de vuurbes van mijn vader bij de buurvrouw van Paulina, mijn zus in Bretagne. Hoop dat het allemaal gaat lukken en dat ie aanslaat in haar tuin daar. We bezoeken de Mt St Michel, maar wat een gekkenhuis!!!! Dick en Stijn gaan erheen lopen en ik blijf met de hondjes op een stoeltje aan zee zitten met uitzicht op het geheel.
Via Normandië voor een bezoek aan Omaha beach en de fam vd Werff, waar we een gezellige tijd hebben met elkaar, gaan we weer terug naar de fermette.

Dick jekkert met de boor alle tegeltjes bij de wasbak eraf, want “normaal” gaat het niet, het cement is keihard! Hij begint ook vast met tegelen.
Tussendoor wordt er een bekisting getimmerd voor het beton storten in de cave, het gat naar de weg is te groot geworden. Eind vd week wordt dat beton gestort.

De keukenblokken zetten we vast in de keuken voor de maten. We doen inkopen in de Bricoman, Chalons s/ Saone. Goed geslaagd! Een afzuigkap, kookplaat, wasbak en kraan.
De kookplaat wordt vast ingebouwd.
Ook de laatste week schijnt de zon volop, met 1 nachtelijke onweersbui, dus we mogen niet mopperen met deze 3 weken zomer!

We gaan na 3 weken weer tevreden naar huis.
De terugreis is iets langer dan gepland. Best druk op de weg en even voor Nancy loopt het loopvlak van de band van de aanhanger eraf. We rijden toch naar huis en aangekomen is daar dus niets meer van over behalve 2 gerafelde rubberen kanten. 2 uur 's nachts kwamen we thuis. 11,5 uur gereisd…………….

November 2009
Met een nieuwe band en spatborden op de aanhanger zijn we weer vertrokken richting fermette.
Met zijn tweetjes lekker een week aan de gang geweest in de keuken.
Tussendoor de nodige DVD's gekeken door mij (Willemijn) vanwege de rust voor mijn trombosebeen.
Begonnen met de rest van de balken nog een laatste keer in de blauwe verf te zetten.
Dick plaatst nog een paar celbetonblokken bij de wasbak zodat die ook van tegels kunnen worden voorzien.

Hoofdzakelijk zijn we bezig geweest met tegelen en wat kleinere klussen waarvan je de verandering niet kunt vastleggen op foto.
De schouw is met rode tegels betegeld en reeds gevoegd, zodat in december de kachel kan branden.
We kunnen dan ook als het koud is verder werken en de boel voegen.
Boven de 2 keukenblokken zijn lichtblauwe tegeltjes geplakt en een strook donkerblauwe.
We zijn zeer tevreden met het resultaat. Gedeeltelijk bij de wasbak wat tegels geplakt, maar de tegelzaag was op
zodat de opvulstukken niet gedaan konden worden. Volgende keer maar weer.

In de tuin wat gesnoeid, gras lekker kort gemaaid en 6 prunusstruiken geplant voor een haag, tegen de wind, kunnen we lekker beschut zitten, over een paar jaar;-)
De bossen waren vanwege de regen en de jagers in t weekend niet echt in trek bij ons en Jukati, (Nangi gaat niet meer mee zover) maar dat mocht de pret niet drukken.

Uit eten geweest met de naaste buurtjes en een andere avond bij Maureen en Graham verderop in het dorp en de buurtjes een gezellige avond gehad tot in de kleine uurtjes……………

We hebben de oprit voorzien van steentjes die we vonden na de gouden tip van buurman;-)
Nu kunnen we weer een beetje normaal met de auto (en aanhanger) omhoog komen, zeker in december als er sneeuw mocht liggen!
Hier zijn wij heel blij mee!!!

Nangi is 10 jaar geworden! We zijn trots op haar!!!
Ze was gezellig mee en doet het vooralsnog prima.

Zaterdag weer huiswaarts, tot in december.

December 2009
Op 12 december om 1.00 uur hebben we onze nieuwe ridgebackpup opgehaald in Amsterdam.
Ze heet Arziki en is afkomstig uit de Oekraine en is ten tijde van vertrek 10 weken.
Alles over haar is te lezen op haar eigen deel van de PronkRidge website: Arziki

Een week voor we vertrekken krijgen we foto's toegestuurd van buurman Martin van ons huis in een pak sneeuw gehuld!

We hopen dat alles begaanbaar is voor ons met de auto!
Dat blijkt gelukkig het geval, alles is verdwenen.

24 December

Het is redelijk vol in de auto: Nangi & Jukati achterin en Arziki en Stijn op de achterbank en wij uiteraard voorin;-)
We zijn hierdoor toch genoodzaakt met de aanhanger te rijden. Met een door Dick gemaakte afsluitbare kist
erin waar onze tassen droog in opgeborgen worden. Dat gaat gelukkig goed want
we hebben heel veel regen onderweg!!! Het is zwaar rijden daar de verlichting op de autoroute ook grotendeels niet aan is.
Mijn trombosebeen laat het niet toe hele lange stukken te rijden, zodat Dick het merendeel voor zijn rekening neemt.
Arziki zit in het kleine varikenneltje en ze doet het wonderbaarlijk goed! We kunnen door de hevige regen niet veel
uit de auto maar we horen haar amper protesteren, en dat voor een puppy van 10 weken, super!
Om 2.30 u komen we aan, 9,5 uur over gedaan, niet slecht! Maar nu is mevrouw natuurlijk klaarwakker, maar we hadden niet anders verwacht.
Ze krijgt haar eten en wij nemen een borrel. Tot half 5 houden we haar bezig en dan kunnen wij ook proberen wat rust te krijgen.
Nangi & Jukati zijn doorgewinterde reizigers, zij weten precies wat er van hen verwacht wordt: doorslapen!

De volgende dag is een uitpak- en opruimdag. We doen nog wat boodschappen en hebben 's avonds
een kerstdiner met de Engelse buurtjes.
Met 7 man hebben we een gezellige maaltijd met de vooraf thuis gemaakte konijnenpeper.
Iedereen laat het zich heel goed smaken en we zitten nog wat uurtjes na te borrelen.

De volgende dag gaat Dick verder met het plafond in de keuken, daar gaan nog heel wat uurtjes inzitten!
De rest houdt zich bezig met films kijken en de kleine meid, die eet nog 4 x per dag en heeft haar speeluurtjes.
Jukati doet af en toe ook leuk mee met die uurtjes, ze raken goed aan elkaar gewend.
Ze krijgt het zelfs al voor elkaar om bij hem in de bak te kruipen om haar botje terug te halen! Ongelooflijk.
Dat kon nog wel eens een leuk stel worden samen.

Ondertussen komt Roger zeggen dat de schoorsteen die lekte nog niet heeft kunnen repareren vanwege de sneeuw…………..
Hij gaat nu alleen het zink aan de voorkant verlengen, Hij belooft het te doen zodra de zon schijnt. Nou, het zal ons benieuwen.
Zelf had hij gedacht de nokvorsten van het linkergedeelte van het dak vast te zetten en eronder van plastic voorzien voor een paar
Honderd euro, terwijl volgens ONS dit niet de oorzaak is van de lekkage!!! Roger denkt dat het daardoor wel komt, dat de wind
Zorgt dat de nokvorsten opgewipt worden en de regen er onderdoor kan komen. Het gekke is dat het alleen lekt tussen de schoorstenen!
Ik heb met een telelens een foto gemaakt, en daaruit blijkt dat het zink aan de voorkant aan de korte kant is.
Voordat hij de schoorsteen heeft geplaatst lekte het namelijk helemaal niet!!
Degene die dat dak destijds heeft geplaatst is bij ons komen kijken en het is prima in orde. Ook hij vindt het zink aan de korte kant.
Nu maar wachten tot de zon gaat schijnen…………….

Het weer is supersaai, maar we kunnen af en toe wel een wandeling maken. Het miezert vele dagen.
Dinsdagavond bij de fam Brockton op de borrel en Stijn haalt om 22.00 uur Arziki op en zo doen we ook nog wat aan de socialisatie! !
Ze heeft dan ook lekker haar drukke uurtje;-)

Stijn en ik gaan een dag na het boodschappen doen de wifi bij Mac op de parkeerplaats proberen.
Terwijl we langs de bowling rijden hebben we ook contact!
Dat lukt dus ook. We doen verder niets, is in de auto niet echt gezellig;-) Alleen goed dat we het weten.
Cecile heeft ook gratis wifi, dat gaan we ook eens uitproberen, zij is deze week gesloten.

Inmiddels wordt er wel gewerkt. Tegelen stellen we nog uit, te koud en het plafond was meer werk dan geacht.
De wasbak zit er nu in en de afvoer. Het werkt! Het is krap maar het gaat. De keuken ligt lager dan de ruimte ernaast,
daar hadden we ons in vergist, maar het gaat allemaal net. Geen extra hakwerk dus.
Nog een deel van het plafond moet worden afgewerkt met lijstjes, maar dat komt de volgende keer. De waterleiding moet ook nog afgemaakt worden, de juiste maat buis ligt thuis. Zoals bekend werken ze hier juist NIET met de maat die we vanuit in Nederland meenemen.
Als laatste zaagt Dick nog de uitsparing in het blad voor de spoelbakken.
We gaan vol goede moed het nieuwe jaar in: 2010.
De nieuwjaarsavond brengen we door bij de buurtjes met een heerlijk diner, we worden ontzettend verwend door onze lieve buren. Petje af! We kijken alweer naar de volgende keer uit, al zal dat deze keer wat langer duren................

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post7