Pronkies' fermette in France

Pronkies' fermette in France

2011

2011Posted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 13:16:06

Voorjaar 2011
Het was december voor het laatst dat we wat hebben kunnen doen. We konden niets plannen aangezien Arziki loops kon worden en wij niet van plan waren met Jukati en loopse Arziki in 1 auto 10 uur te gaan rijden. Mocht men dit niet helemaal volgen: neem van mij aan dat dit NOT DONE is;-)
Nu is het mei en zijn we 2 keer lekker aan het werk geweest.

In april met Jukati, Arziki en Hunter op reis.
Om half 5 aangekomen 's morgens en een uurtje later gaan slapen. Niet lang helaas want om half 9 had Hunter er alweer genoeg van;-(
Die dag eerst maar naar de cave om een vat rode en een vat witte wijn te halen. Alvast ook wat gebotteld, we hebben een apparaatje gevonden om de kurken erin te slaan, dat gaat super!
De balken in de woonkamer met bruinoleum gespoten, een vieze klus maar het knapt wel op.
Natuurlijk komen we net tekort, dus volgende x het laatste deel dan maar.
Ondertussen maai ik het gras dat is altijd weer een verzorgd gezicht.

Bij de intermarché vonden we een rond wit tafeltje dat beter bij de stoeltjes thuis past dan het grijze wat we destijds alleen hebben kunnen vinden. Dat is mooi! Het is ook een slag groter.

*****

In mei alleen Arziki en Hunter mee, Arziki is loops geworden dus Jukati blijft thuis bij Stijn.
Wéér regen onderweg gehad, vreemd genoeg altijd als ik (Willemijn) achter het stuur zit EN zoals gewoonlijk in het pikkedonker. De wegen zijn slecht verlicht voor een groot deel en de markeringen laten ook te wensen over. Maar gelukkig die dag nieuwe ruitenwissers erop laten zetten, had een helder moment die dag.
Om 2.00 uur aangekomen en na uitladen en een borrel iedereen een paar uur slapen. Nou ja, iedereen...........Hunter had alweer snel genoeg geslapen.

De volgende dag naar Montceau-les-mines op zoek naar tegels voor de woonkamer. Daar niet geslaagd, maar in Châlons-sur-Saône bij de Castorama (mooie winkel!) wel. Natuurlijk was er niet genoeg in voorraad, dus maar besteld en dan gaan we die wel ophalen als we weer in Frankrijk zijn.
Bij thuiskomst op de bon gekeken bleek ik teveel besteld te hebben, Nou, ja, die komen wel weer van pas of wellicht willen ze het teveel wel houden, we zien wel.
Niet langs de cave geweest, volgende x maar weer.

De volgende dag aan het werk: de rest van de balken gespoten met de nieuwe meegenomen bruinoleum. We hebben die via internet gekocht want natuurlijk was het niet meer normaal in de winkel te vinden;-( De niet geheel gedekte plekken extra gedaan dus dit vieze klusje is nu klaar.

De muur naast de tuindeuren met cement opgevuld, en wat andere klusjes gedaan. De tuin ook weer een beetje bijgewerkt uiteraard.

De schoorsteen is eruit! Het verschrikkelijke onding was ons een doorn in het oog en daar zijn we nu vanaf. Een vreselijke zware klus, maar nu kunnen we vooruit met de kamer! We zullen de stenen moeten voegen, maar dat gaat vast lukken. Hij is inmiddels ook al afgevoerd naar de stort.

Willemijn repareert het gaas van het tuinhek en zet het in de groene hammerite, nou, dat knapt lekker op!

De overloop boven staat nu 1 x in de crepi en daar gaan we volgende x mee verder om dat nog 2 x in de witte crepi te zetten. Dat zal lekker licht zijn!
Al met al gedaan wat we van plan waren.

Hunter was al in de auto gesprongen, bang dat we hem zouden vergeten zeker! Het was zijn laatste x hier: vanaf 21 juli mag hij naar zijn baasjes in Engeland, zal voor allemaal een zwaar afscheid zijn.............

Zomer 2011
De 22ste juli vertrokken vrijdagavond en 's nachts om 5.30 uur aangekomen.
Met de nieuwe auto, de Skoda yeti! Dinsdag hadden we die opgehaald.
Zonder aanhanger dus nu want die we hebben is te zwaar voor deze auto, en we hebben zelfs de koffer op het dak niet nodig.
De hondjes hebben een plek ipv de achterbank die stoelen hebben we eruit gehaald.
De kofferbak is voor de spullen alles past erin!
We vinden het nu al een prima karretje!
Hunter,onze ridgebacklogé, is afgelopen donderdag opgehaald en is in Engeland aangekomen, dus gewoon alleen met Jukati en Arziki op pad.

Het was al bijna licht dat we aankwamen, toch nog wat geslapen. 's middags in Chalons
de bestelde tegels opgehaald. 750 kilo, gaat dat? Ja hoor monsieur, tuurlijk.
Het is maar goed dat we op dat moment niet wisten dat we 4 x 25 kg cement vergeten waren uit te laden….. hij heeft zijn vracht gelukkig goed doorstaan.

's Avonds een wijntje gedronken bij de Engelse buren verderop in t dorp. Hun ook Engelse buurvrouw hebben we nu ook eens ontmoet. Tis wel allemaal engels wat we spreken, zo leren we nooit Frans! We dromen zelfs al in het Engels;-( Maar ze zijn supergezellig dus ok……….
Met de zaklamp terug naar huis met de hondjes en Juke gaat snuffelen in de "garage" en dan
Blijkt dat we "gasten" hebben: 3 jonge mannen, waarschijnlijk gedropte padvinders. Ze mogen blijven waar ze heel blij mee zijn. De volgende ochtend zouden ze vroeg weg zijn en dat was ook zo.

Maandag eerst maar even naar de cave, wat wijn halen, is weer van zodanige hoeveelheid dat bij het bottelen blijkt dat we niet genoeg flessen hebben. Niet slim, maar gelukkig heeft neighbour Graham er nog een paar voor ons;-)

De eerste week rijden we naar Arleuf om onze oude buurtjes uit Westzaan te bezoeken; Monique en Elias. We bekijken het huis waar ze nu mee bezig zijn: prachtig! Een oude auberge. Ze hebben hard gewerkt. Het is dit jaar voor het eerst te huur. Voor info: www.vakantieplan.morvan.nl

We gaan verder aan de woonkamer. Dick doet eerst de schoorsteen, buurman heeft nog een stalen balk voor ons voor de stevigheid. Een heel gewroet dus weer. De schouw wordt ook ingefreesd, kan die mooi afgewerkt worden volgende x.

De overloop zetten we in de isolatieverf want net als in de slaapkamer komen er donkere plekken van de platen door de crepi heen. Het plafond is ook gewit. We komen er niet meer aan toe om de muren in de witte crepi te doen.
De muren in de woonkamer worden voorbewerkt met sous couche en met gips besmeerd waar nodig was.
De stukjes tussen de balken boven de tuindeuren hakken we ook weg want toen we er voorstrijk op wilde smeren viel er al van alles uit. Tja………. Dus weghakken en gipsen. Best een klus al die kleine stukjes! Daarna in de champagnekleurige crepi net als de zijmuur. De achterwand en de voorkant worden wit. Lekker licht!!
Tot slot moet alles wat op de balken terecht is gekomen er afgeschraapt worden en bijgewerkt met de bruinoleum.

De lampenset voor in de keuken hangt nu ook en brandt zelfs! Een dag werk, Ikea hè. Zelf aansluiten op het lichtnet. Maar het is wel fijn dat er licht is het was een donkere hoek.

De 2e week heeft Dick een cursus traditioneel voegen op een uur afstand richting Chateau Chinon. Is leuk, maar ook echt traditioneel zoals het 100 jaar geleden werd gedaan. Toch het een en ander opgestoken. Zeker ook dat je niet te hard naar huis moet rijden, dat kost je € 90,-
En meteen betalen graag, volg ons maar naar de dichtstbijzijnde pinautomaat, meneer;-(

3 Stopkontakten moesten nog worden ingebouwd in de kamer dus dat is ook gedaan. De deur kamer/opkamer een x in de verf, dat ziet er ook al leuk uit. Die kleur verf is op dus volgende x nog maar eens.

Tussendoor verbranden we het oude tuinafval van de vorige keer, lekker vochtig dus het dal was nogal "mistig"maar ja, wij zijn er vanaf. We ruimen de stal ook lekker uit en met wat daar uitkomt en met wat er nog onder het afdak lag in de aanhanger van Graham naar de dechetterie.
De aanhanger moest wel eerst even rijklaar gemaakt worden, niet alles zat helemaal goed vast;-(!
Onder het afdak is het nu leeg en kan het bestelde brandhout worden opgestapeld. Helaas hebben ze het nog niet gebracht. Het zou de laatste week komen, maar de zaterdag dat we vertrokken kwam de boer vertellen dat zijn knecht een week weg was dus dat het volgende week zou komen. Graham was toevallig bij ons en zal het verder voor ons regelen. We zullen zien wanneer dat gaat lukken.……..

We gaan een middag met de buren op stap naar de emmaus (druk! Nederlanders aaaaaaaaaaah) en een brocantewinkel, daar hebben ze echt veel! Om het uitje nog interessanter te maken laten ze ons nog een bedrijf zien waar je oude bouwmaterialen kan kopen. We krijgen toch nog een beetje vakantiegevoel vanwege de prachtige route die Graham voor ons in petto heeft, goh zo zien we toch nog eens wat van de omgeving;-D en we sluiten de dag af met een biertje op een terras in Autun.

Het tegelplateau voor onder de kachel is wel klaar met de tomettes. De beste hebben we uit de vooraad gezocht. De rest van de vloer gaat betegeld worden met grotere tegels. Dat blijkt ook niet erg makkelijk want de vloer loopt niet zo waterpas. De lijm is daardoor al op en we halen egaliseer en nieuwe lijm in Chalons. Dus eerst de vloer maar egaliseren. Helaas komen we nu niet verder dan ¼ deel.
We hangen vast een houten gordijnroede op voor de tuindeuren. De gordijnen van boven hangen we daar op als we weggaan.

We eten een paar x bij Cecile, lekker en altijd gezellig. Ik moest mee met Cecile om de verbouwde kamers te zien, mooi geworden! "Onze" kamer is onherkenbaar.
De laatste paar dagen hebben we nog een lekker warm zonnetje en genieten we in de tuin.
Weer een klein deel van de muur afgebroken, dat scheelt al een heel stuk in ruimte.

Als we de gordijnen van boven ophangen zien we dat de ringen groter moeten ze schuiven niet best;-( 35 mm is geen standaardmaat dus.Genoeg te doen dus weer als we thuis zijn!

Herfst 2011
Een week voordat we vertrekken krijgen we bericht van Maureen dat het brandhout is gebracht! Wow, fijn dat het uiteindelijk toch is gelukt!

Vrijdag 28 oktober

Om 15.00 vertrokken. Deze keer met een "nieuwe" aanhanger via de marktplaats aangeschaft. Deze is iets korter dan de vorige, beter voor de Yeti, het is wel een tandemasser. Het was druk op de weg maar toch een goede reis gehad. We kwamen volgens plan om 1.15 aan en dat is altijd nog beter dan 4 of 5 uur midden in de nacht.
De auto uitgeladen, de honden eten, borrel en slapen!
We nemen 4 blank eiken stoelen mee, gratis via marktplaats opgehaald. Staat ff beter bij de eiken tafel!

De volgende dag nadat de aanhanger gelost is naar Châlons gereden voor egaliseer en tegellijm bij de Bricoman.
Bij Castorama suedine gordijnen gekocht voor de kamer. Grijs en beige met ringen. De stok
is toch wat aan de dikke kant, schuift niet makkelijk, maar als het gaat irriteren doen we wel een dunnere stok.

De postbus geleegd, nou was ook wel nodig! Wat treffen we aan????
Het pakket wat we naar Zweden hadden gestuurd in Augustus voor de puppies van Jukati en Fani……………. We vonden het al raar dat het nooit aangekomen was! Nou het was wel in Malmö geweest maar retour gestuurd! Waarom is ons niet duidelijk. Hoe het pakketje in de brievenbus gepropt is is helemaal een raadsel!

De kachelpijp voor de kachel in de kamer wordt er ook weer aangemaakt. De brand kan daar ook weer in. Wat een veel beter gezicht!

De achterwand kamer wordt een x gewit, staat toch ff mooier. De overloop ook 2 x gewit, die is dan ook klaar. Kan het licht weer aangesloten worden. Dick egaliseert de kamervloer, dan kan er getegeld worden.
De zon schijnt ook nog af en toe en wat een prachtige herfstkleuren!!

Naar de emmaüs geweest weer ff struinen, niets gevonden, wel druk maar geen Nederlanders gespot;-)
Woensdags via St Léger ,Etang naar Broye gereden, prachtige route, de zon schijnt volop (na een ochtend dikke mist) zodat de herfstkleuren prachtig uitkomen! We lopen de brocantedepot weer binnen en de Mona Lisa staat er nog, ja die konden we niet weerstaan;-) Voor de helft van de prijs, dus………. We vinden ook nog een schilderij met een vaas rozen.
We komen Autun binnen van een kant wat we nog nooit hadden gedaan, mooi uitzicht op de stad van bovenaf.

Bij de bricomarché en route naar huis vinden we voile gordijnen die precies bij de overgordijnen passen, gestreept bruin/blauw!

In de tuin wordt op de droge momenten ook gewerkt. De bamboe gaat te veel zijn eigen gang dus een geul eromheen gegraven en rondom dakpannen rechtop geplaatst. Hopelijk blijft ie nu een beetje in toom. We zien helaas geen gelegenheid de coniferen te snoeien, ze zijn drijfnat en we kunnen de tijd niet vrijmaken. 2 nieuwe laurierstruiken geplaatst bij het hegje in wording en een roze roos in het rotstuintje. De oude roos hebben we weggehaald, die stond nu midden in omdat we het muurtje langzaamaan weghalen.

Donderdagavond bij de Brocktons uitgenodigd om te eten, heerlijk en gezellig weer.
Het neigt naar storm, het waait enorm, het hoost de hele avond en nacht. De tuinkabouter is helaas door de wind van zijn uitkijkpost gevallen en gesneuveld…………….

We schieten lekker op, vrijdags is de woonkamervloer getegeld, de stopkontakten gemonteerd en de overloop is klaar.
's Middags maken we tijd voor een ritje naar de cave;-)

Zaterdag is de vloer gevoegd en drooggewreven, alles volgens plan verlopen en we kunnen 's zondags weer tevreden vertrekken;-)

Kerst 2011
Met een volle "bak" vertrekken we toch nog onverwachts naar ons domaine. We hebben een nieuw huisgenootje uit Rusland, 13 weken oud: Diwara. Ze zit naast Stijn (die ook leuk mee is sinds 2 jaar) in haar varikenneltje als een prinses! Ze doet het prima de hele reis, boven verwachting!
We hebben onze banken mee en wat is dat een zaligheid. Het is nu al echt een woonkamer. We kijken wat DVD's en dat is in de kamer aangenamer dan boven. Het is wel fris maar de kamer is snel warmgestookt.
Het Kerstdiner is thuis voorbereid en de Brockton's zijn de genodigden. Het is een gezellige avond.

We hebben een heerlijke week, we werken 2 dagdelen in het bos achter het huis en daar snoeien we heel wat weg, iig wat op de telefoonkabels is gaan hangen. Onderwijl ook hout gehakt want 2 kachels moeten brandend gehouden worden.

In de woonkamer zorgt Dick ervoor dat nu alle electrapunten van stroom zijn voorzien en kunnen eindelijk al die haspels en verlengsnoeren naar een volgend projekt verplaatst worden.
We scoren nog wat lampen en glaswerk bij de Emmaus. De lampjes gaan mee naar huis die moeten uiteraard "verbouwd" worden;-)

De combimagnetron heeft het begeven, de grill gaat uitzichzelf aan en niet meer uit. Nou, toch nog 9 jaar hier dienst gedaan! Een gewoon oventje er voor teruggekocht.
Middagje in Chalôns doorgebracht en bij de Buffalo Grill aangeschoven, lekkerrrr.
We hebben deze keer nogal wat vakantie gehouden en dat is ook wel eens lekker.
In het voorjaar weer flink aan het werk!!

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post9