Pronkies' fermette in France

Pronkies' fermette in France

2014

2014Posted by PronkRidge Wed, August 27, 2014 23:19:07
Zomer 2014

Na een prima reis kan onze vakantie beginnen.

Het is warm en zonnig dus eerst het zwembad opgezet. Het blijkt helaas toch te lekken, ondanks dat we dachten het vorig jaar goed geplakt te hebben. Uiteindelijk toch gevonden waar het lek zat, dus veel duct tape en een grote steen erop, dat werkt!

Jammergenoeg is het de komende 3 weken nou niet echt zo heet dat we veel gebruik zullen maken van het zwembad, maar dat is altijd de vraag tenslotte.

We gaan verder met de badkamer boven. Tussendoor houden we lekker vakantie en houden we de tuin bij. Het loungebed wordt goed gebruikt!!

Aangezien we de verf voor de luiken aan onze lieve vriend verderop hadden uitgeleend, waren we genoodzaakt nieuwe te halen.
Er was nl niets meer over ^_^

Naar Chalons, want de verf die wij de beste kleur vonden hebben is een eigen merk Castorama. Daar aangekomen bleken er nog maar 2 blikken a 500 ml te staan in een vak met restanten ;-((( Mazzel dus: of niet. Waarschijnlijk uit het assortiment, want de prijs was niet meer in het bestand aanwezig.

Hier zullen we niet genoeg aan hebben denken we, want de deurluiken moeten 3 x geschilderd en alle luiken nog 1 x……….Wie weet vinden we nog ergens een paar blikken. Anders kijken of het op kleur gemengd kan worden. We zien het wel! Voorlopig is dit genoeg voor de deurluiken.

Dick hangt de deurluiken af, zijn topzwaar dus een beste klus!

De hekjes die wij op het muurtje door de buurman gemetseld willen plaatsen schilder ik rood, met verf van de Action dus op goed geluk;-) Denk dat we voor de poort toch maar Hammerite nemen, tis een hels karwei al die spijlen schilderen en als het gaat afbladderen word ik daar niet blij van…

Als uiteindelijk de hekjes erop staan is het wel een mooi gezicht. Nu het muurtje nog afwerken. Dat zullen wij moeten doen vrees ik. Zo is het ook geen gezicht. Zucht, alsof we om werk verlegen zitten…..

De badkamer boven gaat ook goed. De mozaïekrand is gedaan, voegen moet nog, maar dat gaat gelijk mee met de hele muur. Was een werk maar tis erg mooi geworden.

Dick maakt een verhoging van beton om de toiletpot hoger te plaatsen.

Nu nog de tegels op het blad en op de vloer. Voor de vloer gebruiken we de schoon geschrobde tometjes en voor in de douche hebben we kleine tegels via internet besteld. Gevlamd beige/roodbruin. We zijn benieuwd hoe dat er uit gaat zien.

Ondertussen spuit ik op de muur in de kamer isolatieverf van de Action de vocht/schimmel plekken in. Daar overheen de crepi en dat ziet er weer fris uit. Het blijft een vochtige hoek.

Nu afwachten of er geen nieuwe vochtplekken opkomen.

De linker cave neem ik in gebruik voor de opslag van de verf, hebben we binnen op de stelling meer overzicht in het gereedschap. Er ging teveel tijd zitten in het zoeken naar gereedschap en onderdelen;-(

We ruimen ook de stal lekker op en tevens maken we een plaats voor alle platen die er dan makkelijker uitgeschoven kunnen worden.

Op een dag komt Robert (de boer die zijn koeien op ons weiland heeft lopen) aan de poort zwaaiend met een formulier. Of we dat ff willen ondertekenen. Hij is inmiddels 80, heeft zijn koeien verkocht en andere mensen gevonden die koeien op ons weiland willen laten lopen. Nou, we snapten niet waarom we daarvoor moesten tekenen, we hebben zelf immers nooit een contract afgesloten met Robert.

Gelukkig heeft Elisabeth uit het dorp voor ons in het Engels vertaald wat de bedoeling was en zij adviseerde ons niet te tekenen. Ze heeft voor ons de instantie gebeld die het contract had gestuurd. Het bleek dat er wel een afspraak was tussen de boer Robert en Mr Lazare de vorige eigenaar van ons huis. Die is inmiddels al meer dan 11 jaar overleden. Uiteindelijk heeft Elisabeth Robert gebeld en hij heeft haar gezegd dat we het bij het oude kunnen laten. Pfff pak van ons hart. Wat een gedoe allemaal.

We waren al aan het brainstormen wat te doen met het weiland!

Niet nodig hopelijk. Volgens ons blijven er koeien op grazen, maar of we dat goed begrepen hebben?

De vloer in de badkamer gegoten met egaliseerlaag dus de volgende keer kan de vloer getegeld worden.

We hebben zowaar de gasfles moeten wisselen na jaaaaaaaaren!

Gras weer lekker kortgemaaid, deurluiken in de verf en het zwembad gerepareerd (hopelijk nu wel goed geplakt) opgeborgen.

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post18

2013

2013Posted by PronkRidge Sun, April 13, 2014 14:23:12

Pasen 2013

Gordijnstokken gehaald bij de bricomarché voor de slaapkamer boven.

Er wordt al druk achter de naaimachine aan die gordijntjes gewerkt.

Gelijk ook iets voor Diwara haar darmen meegenomen, die gaan heel erg hard tekeer en ze wil niet eten.

De Franse bankpas doet t niet meer! Bij de pinautomaat kregen we een melding dat we contact op moesten nemen met de bank;-(Nou, thuis maar doen dan. We hebben nu geen zin om naar de bank te gaan, we hebben hem niet echt nodig.

Blijkt later dat ik de oude pas in gebruik had, Dick haalde de nieuwe uit zijn binnenzak;-( Probleem gelukkig opgelost!

Lekker weer het gras gemaaid op een zonnige dag, altijd een leuk en fris gezicht zo'n pas gemaaid grasje!

Boven verder met isolatie boven het plafond te proppen, is een naar werkje.

Nooit geweten dat ze hier wel aan 2e paasdag doen, we wilden nog wat petroleum mee naar huis nemen, maar winkels dicht!!

Mei 2013

Hemelvaart

Meteen gras gemaaid het stond best hoog. Het zonnetje schijnt dus dat belooft wat!

Boven betonblokken metselen voor de badkamer. We hebben ook een ronde witte waskom meegenomen.

Beneden in de kamer zet ik de schimmelplekken op de muur in de isolatieverf.

Ruim de slaapkamer en het overloopje op zodat fa de Bruin de tapijttegels daar kan leggen.

De aanhanger volgeladen naar de déchetterie dat ruimt lekker op! We reden naar La Celle en Morvan maar we hadden

Niet naar de openingstijden gekeken, slim;-) Doorgereden naar Autun, die is vaker open.

We rijden meteen door naar Châlons naar de Castorama en de Bricoman. Gipsblokken voor de badkamer en betonelementen halen voor de pilaren buiten

Waar het hek aan vast komt.

De poort kan helaas pas in augustus besteld worden want het duurt nl 2 weken en ze wilden bij de castorama die niet zolang voor ons opslaan.

Uiteraard weer ff lekker bij de Buffalo Grill gegeten.

Nu was het goed weer om alle tuinafval lekker weg te branden! Rookte verschrikkelijk, maar t was nu of nooit: want in de zomer mag het niet!

Fa de Bruin komen met de bus vol spullen. We pakken 2 dozen uit met allerlei dingen van pap en mam. Leek wel Sinterklaas;-D

Een hoop spullen weer… waar laat je het……

Gijs helpt boven met de gipsplaten tegen het plafond vast te maken en Iris kort alle gordijnen in! Staat weer mooi en verzorgd!

Voor we weggaan, halen we de gordijnen in de kamer weer weg, tis TE vochtig en voorlopig hebben we die slaapplaats niet nodig.

’s Zomers kan er boven geslapen worden als dat nodig is.

Pinksteren

Ben alleen met Jukati hier, ik dacht de tijd die ik vrij was nog hier te benutten. Valt niet mee, de reis was erg lang vanwege file bij Antwerpen en een ongeluk

Net na Brussel, Heb er 4 uur over gedaan om daar voorbij te komen;-( Rond half 2 komen we eindelijk aan.

Het is regenachtig al die tijd, de Brocktons zitten in Engeland, de Whities zijn ook weg, de Venema’s ook en eigenlijk is er bijna niemand!

Ik heb een to-do lijstje mee, maar heel veel fut heb ik niet, het voelt raar hier helemaal alleen……

De trap zet ik nog een x in de verf maar het is zo vochtig dat die niet goed wil drogen. Bovendien slaapt Jukati ook boven en die weet natuurlijk niet

Dat ie een trede moet overslaan…. Zet ook de kamerdeuren nog een x in de verf,

Als het droog weer is maken we grote wandelingen, dat is wel heerlijk.

Maandagmiddag vertrekken we, ben er klaar mee, het weer is voor mij TE somber om in je eentje hier door te brengen, kan haast niet buiten dus de muren komen op mij af.......

Zomer 2013

Lekker vooruitzicht 3 weken hier te zijn!

Vrijdags meteen naar Châlons om de poort te bestellen duurt nl 10 dagen dan hebben we die maar vast.

We zetten ook het zwembad op dan is het in orde als de zon volop gaat schijnen! Het witte buitenbed (op marktplaats gekocht Ikea bed) wordt in elkaar gezet, dan kunnen we daar lekker op lezen. Latten erop voor de bodem en we halen een (nieuw) matras bij de Emmaüs.
Wordt goed gebruik van gemaakt en niet alleen door ons;-) Gezellig samen met de hondjes loungen dus.

Meteen maar met de bosmaaier de voorkant gedaan was wel nodig! Het is bloedheet inmiddels.

De oude fruitboom (wat er nog van over was dan) is nu toch echt geheel gaar dus die hebben we omgeduwd.
We hangen daar altijd de hangmat aan, dus goed dat we dat nog niet hadden gedaan! De kersenboom is inmiddels ook al sterk genoeg voor de hangmat.

Het zwembad blijkt lek, het liep langzaam weer leeg. Op de bodem daar zit een winkelhaakje.
We “repareren” dat zo goed als het kan met ductape en het zachte ijsbokjesvorm en een steen erop, dat gaat goed.
Zo kunnen we de hele vakantie nog gebruik maken van het zwembad.

We gaan uiteraard ook verder aan t werk, elektradraden worden getrokken, is nog een hoop werk.

We halen glazen bouwstenen, witte tegeltjes en een kraan voor de waskom bij de Bricoman.

Voor de pilaren van de poort graven we alvast wat stenen af om een vlak stuk te krijgen.
Daar wordt later de betonblokken op elkaar gemetseld, betonijzer (thuis al gevlochten) erin en volgestort! Zwaar werk en met hoge temperaturen!

De onderplaat voor de 2e pilaar wordt ook gestort.

De poort gaan we maandags ( vrijdags was de 10e dag) op de gok halen want we zijn natuurlijk niet gebeld…….

Gelukkig was die er, en op de aanhanger geladen, op een speciaal schuin juk wat Dick gemaakt had. De poort was anders te breed

Ondertussen maak ik nog wat tegeltjes schoon buiten en ruim het magazijn en de kamer op.

We maken een tv hoekje aan de andere kant. De rest staat uiteindelijk weer op dezelfde plaats.

Als we het zwembad leeg hebben laten lopen plakken we de bodem met speciaal plakken die bijgeleverd waren.

Veel zwarte tape erover, dus hopelijk blijft dat goed zitten.

Als de pilaren voor de poort allebei klaar zijn pakken we de poorten uit zetten we ze los neer en kijken we hoe dat eruit komt te zien.

Mooi!!!!

Volgend jaar kijken of ze afgehangen kunnen worden.

De laatste x gras maaien en van t zonnetje genieten en het zit er weer op.

Stijn en zijn 7 vrienden zullen hier nog een paar dagen doorbrengen, zij zijn op rondreis met een busje en eindigen hier een paar dagen.

November 2013

Zowaar weer eens sinds jaren de afslag Beaune gemist dus via Châlons moeten rijden. Iets langer over gedaan dus;-(

De glazen bouwstenen metselen we in de badkamer en de voorbereidingen voor de kraan worden gedaan.

Het haardhout is inmiddels ook gebracht, we dachten een berg aan te treffen die ze voor het hek hadden gestort.

We vroegen ons al af hoe we dat moesten doen met de aanhanger als we niet door het hek konden rijden.

Maar alles lag keurig opgestapeld onder het afdak!!!!

Startklaar zijn we voor het tegelen: de muren met voorstrijk ingespoten en de onderkant met stroken op maat gemaakt.

Op een natuurstenen muur van de slaapkamer smeer ik sous-couche als onderlaag is makkelijk op te brengen en dat blijft aardig zitten.!

Er hoeft dan niet zoveel zware crepi opgesmeerd te worden misschien……..dat we dat niet eerder hebben bedacht!

Alvast druk aan de naaimachine gezeten, 2 gordijntjes genaaid, nog 4 te gaan….

Het tegelen gaat gesmeerd, we doen het met zijn tweeën, dat gaat lekker snel.

Als we in Châlons zijn nemen we ook nog een poortje mee, dat doen we tussen de garage en de pilaar in, dan kun je lopend steeds dat poortje gebruiken, goed idee;-)

Kerst 2013

Kerstkalkoen bij de Brocktons samen met de Venema’s, die de kalkoen hadden bereid. Wij zorgen voor bubbles.

Het gras was superlang en op een droge dag dat gelukkig nog kunnen maaien, 2 x moeten doen, was niet doorheen te komen!

Ondertussen breek ik ook nog een stuk van het muurtje af bij de vuurplaats, die gaan we uiteindelijk ergens anders doen, in het weiland waarschijnlijk.

Het plafond in de slaapkamer zit er inmiddels in en ook de waterleiding.

Ik start met het mozaïeken, terrakleurige tegeltjes van Mr Bricolage, staat heel leuk! Uiteraard hebben we tekort lijm, dus die halen we bij.

We blijken een lekke achterband van de auto te hebben nadat ik terugkwam uit Autun, niks van gemerkt! Woensdag 1e Kerstdag, dus we konden de band

donderdag pas brengen bij Norauto. Pieter heeft Dick daar heengereden. Kon op gewacht worden gelukkig. Er bleek een spijker in gezeten te hebben!

Nieuwjaar ingeluid bij de Brocktons tot in de late uurtjes;-D

Happy 2014!
  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post17

Foto albums

Foto'sPosted by PronkRidge Sun, October 13, 2013 17:08:32
2014

#
Zomer
Zomer 2014

# Voorjaar
Voorjaar 2014

2013

# Voorjaar
Voorjaar 2013

# Zomer:
Zomer 2013

# Herfst:
November 2013


# Winter:
December 2013
2012

# Zomer:
Zomer 2012
  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post16

Links

LinksPosted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 15:35:54

# Meteo France

http://france.meteofrance.com/france/accueil

# Wonen en leven in Frankrijk

http://infofrankrijk.com/

# Bourgondië

http://www.bourgondie-toerisme.com/

# Autun en omgeving

http://www.autun.info/

# Club de Morvan

http://www.clubdumorvan.com/

# Maison en France

http://www.maisonenfrance.com/

# Hotel de la poste chez Cécile

http://www.hotel-chezcecile.com/index.php/fr/

# Vakantieplan Morvan

http://www.vakantieplan-morvan.nl/

# Maison immobilier

http://www.maison-immobilier.eu/

# La main droîte

http://www.lamaindroite.info/page/nederlandse-aannemer-in-frankrijk

# Vide Greniers et Brocante Marches

http://vide-greniers.org/agendaRegion.php?region=5

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post15

In the beginning 2003

Foto'sPosted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 13:42:23


  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post13

2012

2012Posted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 13:17:21

Voorjaar 2012

Pasen
Woensdagavond om 19 uur vertrokken met Juke, Arziki en Diwara.
Goede reis gehad. Vaste stop gedaan op de bekende parkeerplaats. Het is dat we er al jaren komen, want het was echt pikkedonker!!
Volgens plan om 4 uur aangekomen.
Korte nacht gehad want Diwara was om 8 uur klaar met slapen;-(

Aanhanger gelost en naar Châlons en de cave. De slaapkist voor Diwara is ook mee.
Evenals de salontafel en de kist die thuis gemaakt is voor het kachelhout in te doen. Die moet nog van scharnieren voorzien worden.
De kraan in de keuken lekt vreselijk die heeft de strenge vorst niet overleefd. Daar halen we een nieuwe voor. Jammer want we vonden die erop zat juist zo leuk. Maar geen succes met zo'n uittrekbare douchekop. Helaas lekt de watermeter in de cave ook. Daarvoor gaan we op zoek naar degene die dat moet gaan doen. Uiteindelijk bleek dat we dat bij de Marie moesten regelen. Dat lukte en zelfs nog op korte termijn;-) Vrijdags stond er al iemand voor het hek.
Dat is ook wel eens een vermelding waard.
Nieuwe bankpas opgehaald die klaar lag. De oude was inmiddels al geblokkeerd. We kregen een brief thuis dat de bank geen passen meer over de post verstuurt.
De houten lijst voor de schouw van de kamer wordt afgemaakt. Ziet er mooi uit!
De lamp hangen we op boven de salontafel, allemaal spullen die we thuis ooit hadden staan en hangen.
Verder hangen we gordijnen voor het kleine raam op en zet ik de luiken in de grondverf.
Een "logeerkamer" maken we in de hoek van de kamer door de bekende gordijnen daar op te hangen en moeten alleen dan nog het bed van boven halen. Ben je toch zomaar een hele dag mee bezig. We verwachten gasten van de zomer vandaar;-)

Hemelvaart
Na een lange reis om 00.00 uur aangekomen, de kachel ff lekker aan en aan de borrel. We hebben de 2 persoonsbank van thuis meegenomen. Daar hebben we nu een nieuwe hoekbank.
Bij de Emmaüs een servies gescoord en spullen voor de badkamer, wit ijzer;-)
Diwara is steeds vroeg wakker, nu uit de bench gebroken, dus echt aan rust komen we niet toe;-( We laten haar los boven slapen, dat gaat beter.
Op zoek naar de geschikte kleur verf voor de luiken. Niets is goed alleen die van de castorama in Chalons. Zit er niets anders op dan volgende keer daar bij te gaan halen.
We breken nog een stuk van het muurtje af en zaaien daar metten wat graszaad.

Zomer 2012
Om 14.00 uur 's middags vetrokken.
Ondanks de vertraging bij Luxemburg nog op een aardige tijd aangekomen: 23.30 uur.
De fam vd Werff en de 5 jongens inclusief Stijn zaten al gezellig buiten op ons te wachten.
Tot in de vroege uurtjes de volgende dag buiten gezeten, de zomer begint voor ons goed!
De eerste rit maar naar de cave de volgende dag.
's Avonds met zijn allen bij Cecile gegeten, supergezellig en voor de jongens een hele belevenis;-)
De mannen hebben de vakantie er opzitten, helaas heeft de (elektrische) douche dat niet overleefd….gelukkig hadden ze het zwembad nog en mooi weer. Wij ook blij met het zwembad want de eerste 1,5 week hebben we wel nodig gehad om een boiler te installeren en de douche aan te sluiten. Maar al met al superblij met t resultaat, de elektrische douche was al een paar jaar een bron van ergernis, die was niet altijd winterproof…..

De mannen en fam vd Werff vetrokken zaterdag weer. Helaas na een half uur een telefoontje dat de auto van de jongens het niet meer deed. Wij de auto naar een Kia garage gesleept en die daar voor de deur neergezet om te laten repareren. Maandag ging de garage weer open.
Long story short: na een paar gezellige dagen nog met elkaar “verplicht” doorgebracht te hebben, zijn de mannen uiteindelijk dinsdag op de trein gezet in Beaune.
De auto hebben wij vrijdags opgehaald gerepareerd en wel. Wij rijden de auto dan ook terug naar huis.

We zijn erg blij met het weer, we zijn elke dag buiten te vinden en de hondjes ook, we hebben ook hier bedjes voor ze neergezet.
De boiler plaatsen is nog een hele klus, mede omdat de pijpleidingen die we van huis mee hebben genomen destijds, niet overeenkomen met de franse. We vragen fa de Bruin om tussenstukjes voor ons op te sturen die bij de Gamma te krijgen zijn. Die zijn met een paar dagen al binnen! Veel dank!!.
De boiler plaatsen we onder de trap, de leidingen moeten dus bovenlangs naar de douche geleid worden. Aangezien we voor de elektrische douche alleen koudwaterleidingen nodig hadden moeten nu dubbele leidingen gelegd worden.

Alles wordt netjes weggewerkt achter een koof, die ook weer een likje verf nodig heeft. En als we dan toch bezig zijn: lekker de muren in de witte crepi gezet, want dat waren we toch nog van plan.
Tegels moesten worden weggehakt voor de leiding, dus ook weer aan het tegelen en mozaïeken geslagen. Dat komt er dus allemaal nog bij kijken. We zijn wel heel blij met het eindresultaat, De druk is ook vele malen beter zodat we een lekkere straal hebben nu.

Tussendoor laden we weer een aanhanger vol voor de déchèterie. Daar aangekomen blijkt men nu iedereen zijn auto te registreren, en ons nummerbord komt niet voor in het systeem.
Gelukkig mogen we nu toch de aanhanger lossen. Volgende keer bewijs meenemen dat we in de buurt wonen en dan kunnen we ook geregistreerd worden.

We hebben de bosmaaier weggebracht voor een onderhoudsbeurt, en om een nieuwe kop erop te laten zetten, wij kregen hem niet meer los om de draden erdoor te trekken. We willen die op gaan halen, maar…. helaas, nog niet klaar. We hadden daar ook geen hoge verwachtingen van eerlijk gezegd. De werkplaats stond vol rook en dat bleek dus van onze bosmaaier te zijn (….) hm, ben benieuwd of ze die nog kunnen repareren…. Morgen mogen we terugkomen…
We gokken op de volgende week. Wel graag voor 15 augustus want dan is het een feestdag en dan weten we het wel;-)

Ondertussen hebben we echt ook wel vakantie, wel is het erg warm dus we rusten lekker uit.
We gaan regelmatig uit eten en eten thuis buiten. Wijntje erbij, wie doet je wat.

De luiken hangen we af en worden geschilderd, staat erg leuk vinden we zelf! Scheelt ook enorm voor de zon, en wat zal het in de winter schelen om de kou buiten te houden!
Zijn benieuwd!

Maandag 13 augustus halen we de bosmaaier op, hij doet het weer. De cirkelmaaier hadden we inmiddels daar ook al achter gelaten voor een onderhoudsbeurt maar die was nog niet klaar. Die maaier wordt nu veel gebruikt door Nancy, (www.lamaindroite.info) zij maait ons gras als we er niet zijn, dus die moet het wel goed blijven doen.
Uiteindelijk halen we die ook op donderdag.

We hebben nog een BBQ met de Brocktons, maar die moet helaas overdekt plaatsvinden, het dreigt te gaan regenen, wat het ook doet de hele avond, het is erg warm en drukkend. We maken het gezellig onder het afdak van het knechtenhuisje. We hebben zelf saté gemaakt en dat smaakt heerlijk met de meegebrachte satésaus. Als vanouds weer gezellig met elkaar.

Na 3 heerlijke weken is het jammer weer te moeten vertrekken.
We gaan met 2 auto's terug naar huis, gelukkig rijden we dit traject al bijna 10 jaar en is het niet al te lastig zonder overleg terug te rijden apart in een auto.
Het is bloedheet dus de airco is geen overbodige luxe.

De hondjes doen het prima, dat is wel fijn want we zullen er uiteindelijk 12 uur over doen. Dank aan de Belgen die in deze drukke tijd wegwerkzaamheden hebben gepland. Vaak is dit nog wel aardig geregeld, maar nu kwamen we na 2,5 uur file erachter dat men iedereen van 3 banen naar 1 baan ging leiden.
Hoe verzinnen ze het!
Het rode kruis stond bij de overgang naar 1 baan, flesjes water uit de delen. Dank hiervoor. Moet wel ff kwijt dat ik heel blij was dat ik die 2,5 uur zelf genoeg te drinken bij me had.

Al met al een onvergetelijke vakantie......

Kerst 2012

Het regent heel veel en dat heeft het blijkbaar ook al een tijd gedaan, want de rivier in Autun is buiten zijn oevers getreden.

Het bed in de kamer is net echt een succes. Het is erg vochtig. Dus het matras kan weg;-(
De elektra valt uit zaterdag en dat euvel bleek uiteindelijk bij ons te liggen, de TL buis in de cave gaf kortsluiting. Tevens een tijdje zonder water, de waterleiding was gesprongen verderop in t dorp.

We kappen op een droge dag 2 coniferen die het uitzicht teveel belemmeren.
Het is te nat om t verbranden dus in t weiland zolang dan maar.

We kunnen buiten niet veel meer doen, dus boven aan de slaapkamer en badkamer verder.

We zijn zonder aanhanger dus geen trip naar de cave gedaan deze keer.

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post10

2011

2011Posted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 13:16:06

Voorjaar 2011
Het was december voor het laatst dat we wat hebben kunnen doen. We konden niets plannen aangezien Arziki loops kon worden en wij niet van plan waren met Jukati en loopse Arziki in 1 auto 10 uur te gaan rijden. Mocht men dit niet helemaal volgen: neem van mij aan dat dit NOT DONE is;-)
Nu is het mei en zijn we 2 keer lekker aan het werk geweest.

In april met Jukati, Arziki en Hunter op reis.
Om half 5 aangekomen 's morgens en een uurtje later gaan slapen. Niet lang helaas want om half 9 had Hunter er alweer genoeg van;-(
Die dag eerst maar naar de cave om een vat rode en een vat witte wijn te halen. Alvast ook wat gebotteld, we hebben een apparaatje gevonden om de kurken erin te slaan, dat gaat super!
De balken in de woonkamer met bruinoleum gespoten, een vieze klus maar het knapt wel op.
Natuurlijk komen we net tekort, dus volgende x het laatste deel dan maar.
Ondertussen maai ik het gras dat is altijd weer een verzorgd gezicht.

Bij de intermarché vonden we een rond wit tafeltje dat beter bij de stoeltjes thuis past dan het grijze wat we destijds alleen hebben kunnen vinden. Dat is mooi! Het is ook een slag groter.

*****

In mei alleen Arziki en Hunter mee, Arziki is loops geworden dus Jukati blijft thuis bij Stijn.
Wéér regen onderweg gehad, vreemd genoeg altijd als ik (Willemijn) achter het stuur zit EN zoals gewoonlijk in het pikkedonker. De wegen zijn slecht verlicht voor een groot deel en de markeringen laten ook te wensen over. Maar gelukkig die dag nieuwe ruitenwissers erop laten zetten, had een helder moment die dag.
Om 2.00 uur aangekomen en na uitladen en een borrel iedereen een paar uur slapen. Nou ja, iedereen...........Hunter had alweer snel genoeg geslapen.

De volgende dag naar Montceau-les-mines op zoek naar tegels voor de woonkamer. Daar niet geslaagd, maar in Châlons-sur-Saône bij de Castorama (mooie winkel!) wel. Natuurlijk was er niet genoeg in voorraad, dus maar besteld en dan gaan we die wel ophalen als we weer in Frankrijk zijn.
Bij thuiskomst op de bon gekeken bleek ik teveel besteld te hebben, Nou, ja, die komen wel weer van pas of wellicht willen ze het teveel wel houden, we zien wel.
Niet langs de cave geweest, volgende x maar weer.

De volgende dag aan het werk: de rest van de balken gespoten met de nieuwe meegenomen bruinoleum. We hebben die via internet gekocht want natuurlijk was het niet meer normaal in de winkel te vinden;-( De niet geheel gedekte plekken extra gedaan dus dit vieze klusje is nu klaar.

De muur naast de tuindeuren met cement opgevuld, en wat andere klusjes gedaan. De tuin ook weer een beetje bijgewerkt uiteraard.

De schoorsteen is eruit! Het verschrikkelijke onding was ons een doorn in het oog en daar zijn we nu vanaf. Een vreselijke zware klus, maar nu kunnen we vooruit met de kamer! We zullen de stenen moeten voegen, maar dat gaat vast lukken. Hij is inmiddels ook al afgevoerd naar de stort.

Willemijn repareert het gaas van het tuinhek en zet het in de groene hammerite, nou, dat knapt lekker op!

De overloop boven staat nu 1 x in de crepi en daar gaan we volgende x mee verder om dat nog 2 x in de witte crepi te zetten. Dat zal lekker licht zijn!
Al met al gedaan wat we van plan waren.

Hunter was al in de auto gesprongen, bang dat we hem zouden vergeten zeker! Het was zijn laatste x hier: vanaf 21 juli mag hij naar zijn baasjes in Engeland, zal voor allemaal een zwaar afscheid zijn.............

Zomer 2011
De 22ste juli vertrokken vrijdagavond en 's nachts om 5.30 uur aangekomen.
Met de nieuwe auto, de Skoda yeti! Dinsdag hadden we die opgehaald.
Zonder aanhanger dus nu want die we hebben is te zwaar voor deze auto, en we hebben zelfs de koffer op het dak niet nodig.
De hondjes hebben een plek ipv de achterbank die stoelen hebben we eruit gehaald.
De kofferbak is voor de spullen alles past erin!
We vinden het nu al een prima karretje!
Hunter,onze ridgebacklogé, is afgelopen donderdag opgehaald en is in Engeland aangekomen, dus gewoon alleen met Jukati en Arziki op pad.

Het was al bijna licht dat we aankwamen, toch nog wat geslapen. 's middags in Chalons
de bestelde tegels opgehaald. 750 kilo, gaat dat? Ja hoor monsieur, tuurlijk.
Het is maar goed dat we op dat moment niet wisten dat we 4 x 25 kg cement vergeten waren uit te laden….. hij heeft zijn vracht gelukkig goed doorstaan.

's Avonds een wijntje gedronken bij de Engelse buren verderop in t dorp. Hun ook Engelse buurvrouw hebben we nu ook eens ontmoet. Tis wel allemaal engels wat we spreken, zo leren we nooit Frans! We dromen zelfs al in het Engels;-( Maar ze zijn supergezellig dus ok……….
Met de zaklamp terug naar huis met de hondjes en Juke gaat snuffelen in de "garage" en dan
Blijkt dat we "gasten" hebben: 3 jonge mannen, waarschijnlijk gedropte padvinders. Ze mogen blijven waar ze heel blij mee zijn. De volgende ochtend zouden ze vroeg weg zijn en dat was ook zo.

Maandag eerst maar even naar de cave, wat wijn halen, is weer van zodanige hoeveelheid dat bij het bottelen blijkt dat we niet genoeg flessen hebben. Niet slim, maar gelukkig heeft neighbour Graham er nog een paar voor ons;-)

De eerste week rijden we naar Arleuf om onze oude buurtjes uit Westzaan te bezoeken; Monique en Elias. We bekijken het huis waar ze nu mee bezig zijn: prachtig! Een oude auberge. Ze hebben hard gewerkt. Het is dit jaar voor het eerst te huur. Voor info: www.vakantieplan.morvan.nl

We gaan verder aan de woonkamer. Dick doet eerst de schoorsteen, buurman heeft nog een stalen balk voor ons voor de stevigheid. Een heel gewroet dus weer. De schouw wordt ook ingefreesd, kan die mooi afgewerkt worden volgende x.

De overloop zetten we in de isolatieverf want net als in de slaapkamer komen er donkere plekken van de platen door de crepi heen. Het plafond is ook gewit. We komen er niet meer aan toe om de muren in de witte crepi te doen.
De muren in de woonkamer worden voorbewerkt met sous couche en met gips besmeerd waar nodig was.
De stukjes tussen de balken boven de tuindeuren hakken we ook weg want toen we er voorstrijk op wilde smeren viel er al van alles uit. Tja………. Dus weghakken en gipsen. Best een klus al die kleine stukjes! Daarna in de champagnekleurige crepi net als de zijmuur. De achterwand en de voorkant worden wit. Lekker licht!!
Tot slot moet alles wat op de balken terecht is gekomen er afgeschraapt worden en bijgewerkt met de bruinoleum.

De lampenset voor in de keuken hangt nu ook en brandt zelfs! Een dag werk, Ikea hè. Zelf aansluiten op het lichtnet. Maar het is wel fijn dat er licht is het was een donkere hoek.

De 2e week heeft Dick een cursus traditioneel voegen op een uur afstand richting Chateau Chinon. Is leuk, maar ook echt traditioneel zoals het 100 jaar geleden werd gedaan. Toch het een en ander opgestoken. Zeker ook dat je niet te hard naar huis moet rijden, dat kost je € 90,-
En meteen betalen graag, volg ons maar naar de dichtstbijzijnde pinautomaat, meneer;-(

3 Stopkontakten moesten nog worden ingebouwd in de kamer dus dat is ook gedaan. De deur kamer/opkamer een x in de verf, dat ziet er ook al leuk uit. Die kleur verf is op dus volgende x nog maar eens.

Tussendoor verbranden we het oude tuinafval van de vorige keer, lekker vochtig dus het dal was nogal "mistig"maar ja, wij zijn er vanaf. We ruimen de stal ook lekker uit en met wat daar uitkomt en met wat er nog onder het afdak lag in de aanhanger van Graham naar de dechetterie.
De aanhanger moest wel eerst even rijklaar gemaakt worden, niet alles zat helemaal goed vast;-(!
Onder het afdak is het nu leeg en kan het bestelde brandhout worden opgestapeld. Helaas hebben ze het nog niet gebracht. Het zou de laatste week komen, maar de zaterdag dat we vertrokken kwam de boer vertellen dat zijn knecht een week weg was dus dat het volgende week zou komen. Graham was toevallig bij ons en zal het verder voor ons regelen. We zullen zien wanneer dat gaat lukken.……..

We gaan een middag met de buren op stap naar de emmaus (druk! Nederlanders aaaaaaaaaaah) en een brocantewinkel, daar hebben ze echt veel! Om het uitje nog interessanter te maken laten ze ons nog een bedrijf zien waar je oude bouwmaterialen kan kopen. We krijgen toch nog een beetje vakantiegevoel vanwege de prachtige route die Graham voor ons in petto heeft, goh zo zien we toch nog eens wat van de omgeving;-D en we sluiten de dag af met een biertje op een terras in Autun.

Het tegelplateau voor onder de kachel is wel klaar met de tomettes. De beste hebben we uit de vooraad gezocht. De rest van de vloer gaat betegeld worden met grotere tegels. Dat blijkt ook niet erg makkelijk want de vloer loopt niet zo waterpas. De lijm is daardoor al op en we halen egaliseer en nieuwe lijm in Chalons. Dus eerst de vloer maar egaliseren. Helaas komen we nu niet verder dan ¼ deel.
We hangen vast een houten gordijnroede op voor de tuindeuren. De gordijnen van boven hangen we daar op als we weggaan.

We eten een paar x bij Cecile, lekker en altijd gezellig. Ik moest mee met Cecile om de verbouwde kamers te zien, mooi geworden! "Onze" kamer is onherkenbaar.
De laatste paar dagen hebben we nog een lekker warm zonnetje en genieten we in de tuin.
Weer een klein deel van de muur afgebroken, dat scheelt al een heel stuk in ruimte.

Als we de gordijnen van boven ophangen zien we dat de ringen groter moeten ze schuiven niet best;-( 35 mm is geen standaardmaat dus.Genoeg te doen dus weer als we thuis zijn!

Herfst 2011
Een week voordat we vertrekken krijgen we bericht van Maureen dat het brandhout is gebracht! Wow, fijn dat het uiteindelijk toch is gelukt!

Vrijdag 28 oktober

Om 15.00 vertrokken. Deze keer met een "nieuwe" aanhanger via de marktplaats aangeschaft. Deze is iets korter dan de vorige, beter voor de Yeti, het is wel een tandemasser. Het was druk op de weg maar toch een goede reis gehad. We kwamen volgens plan om 1.15 aan en dat is altijd nog beter dan 4 of 5 uur midden in de nacht.
De auto uitgeladen, de honden eten, borrel en slapen!
We nemen 4 blank eiken stoelen mee, gratis via marktplaats opgehaald. Staat ff beter bij de eiken tafel!

De volgende dag nadat de aanhanger gelost is naar Châlons gereden voor egaliseer en tegellijm bij de Bricoman.
Bij Castorama suedine gordijnen gekocht voor de kamer. Grijs en beige met ringen. De stok
is toch wat aan de dikke kant, schuift niet makkelijk, maar als het gaat irriteren doen we wel een dunnere stok.

De postbus geleegd, nou was ook wel nodig! Wat treffen we aan????
Het pakket wat we naar Zweden hadden gestuurd in Augustus voor de puppies van Jukati en Fani……………. We vonden het al raar dat het nooit aangekomen was! Nou het was wel in Malmö geweest maar retour gestuurd! Waarom is ons niet duidelijk. Hoe het pakketje in de brievenbus gepropt is is helemaal een raadsel!

De kachelpijp voor de kachel in de kamer wordt er ook weer aangemaakt. De brand kan daar ook weer in. Wat een veel beter gezicht!

De achterwand kamer wordt een x gewit, staat toch ff mooier. De overloop ook 2 x gewit, die is dan ook klaar. Kan het licht weer aangesloten worden. Dick egaliseert de kamervloer, dan kan er getegeld worden.
De zon schijnt ook nog af en toe en wat een prachtige herfstkleuren!!

Naar de emmaüs geweest weer ff struinen, niets gevonden, wel druk maar geen Nederlanders gespot;-)
Woensdags via St Léger ,Etang naar Broye gereden, prachtige route, de zon schijnt volop (na een ochtend dikke mist) zodat de herfstkleuren prachtig uitkomen! We lopen de brocantedepot weer binnen en de Mona Lisa staat er nog, ja die konden we niet weerstaan;-) Voor de helft van de prijs, dus………. We vinden ook nog een schilderij met een vaas rozen.
We komen Autun binnen van een kant wat we nog nooit hadden gedaan, mooi uitzicht op de stad van bovenaf.

Bij de bricomarché en route naar huis vinden we voile gordijnen die precies bij de overgordijnen passen, gestreept bruin/blauw!

In de tuin wordt op de droge momenten ook gewerkt. De bamboe gaat te veel zijn eigen gang dus een geul eromheen gegraven en rondom dakpannen rechtop geplaatst. Hopelijk blijft ie nu een beetje in toom. We zien helaas geen gelegenheid de coniferen te snoeien, ze zijn drijfnat en we kunnen de tijd niet vrijmaken. 2 nieuwe laurierstruiken geplaatst bij het hegje in wording en een roze roos in het rotstuintje. De oude roos hebben we weggehaald, die stond nu midden in omdat we het muurtje langzaamaan weghalen.

Donderdagavond bij de Brocktons uitgenodigd om te eten, heerlijk en gezellig weer.
Het neigt naar storm, het waait enorm, het hoost de hele avond en nacht. De tuinkabouter is helaas door de wind van zijn uitkijkpost gevallen en gesneuveld…………….

We schieten lekker op, vrijdags is de woonkamervloer getegeld, de stopkontakten gemonteerd en de overloop is klaar.
's Middags maken we tijd voor een ritje naar de cave;-)

Zaterdag is de vloer gevoegd en drooggewreven, alles volgens plan verlopen en we kunnen 's zondags weer tevreden vertrekken;-)

Kerst 2011
Met een volle "bak" vertrekken we toch nog onverwachts naar ons domaine. We hebben een nieuw huisgenootje uit Rusland, 13 weken oud: Diwara. Ze zit naast Stijn (die ook leuk mee is sinds 2 jaar) in haar varikenneltje als een prinses! Ze doet het prima de hele reis, boven verwachting!
We hebben onze banken mee en wat is dat een zaligheid. Het is nu al echt een woonkamer. We kijken wat DVD's en dat is in de kamer aangenamer dan boven. Het is wel fris maar de kamer is snel warmgestookt.
Het Kerstdiner is thuis voorbereid en de Brockton's zijn de genodigden. Het is een gezellige avond.

We hebben een heerlijke week, we werken 2 dagdelen in het bos achter het huis en daar snoeien we heel wat weg, iig wat op de telefoonkabels is gaan hangen. Onderwijl ook hout gehakt want 2 kachels moeten brandend gehouden worden.

In de woonkamer zorgt Dick ervoor dat nu alle electrapunten van stroom zijn voorzien en kunnen eindelijk al die haspels en verlengsnoeren naar een volgend projekt verplaatst worden.
We scoren nog wat lampen en glaswerk bij de Emmaus. De lampjes gaan mee naar huis die moeten uiteraard "verbouwd" worden;-)

De combimagnetron heeft het begeven, de grill gaat uitzichzelf aan en niet meer uit. Nou, toch nog 9 jaar hier dienst gedaan! Een gewoon oventje er voor teruggekocht.
Middagje in Chalôns doorgebracht en bij de Buffalo Grill aangeschoven, lekkerrrr.
We hebben deze keer nogal wat vakantie gehouden en dat is ook wel eens lekker.
In het voorjaar weer flink aan het werk!!

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post9

2010

2010Posted by PronkRidge Mon, June 24, 2013 13:14:58

April 2010
's Middags vertrokken en rond middernacht aangekomen. Reis ging prima, Arziki een halve primatour gegeven en dat bleek een goed idee;-) Ze zat nu naast Juke achterin en Nangi op een speciale plek op de achterbank, zo kon ze toch mee!

De buurtjes waren er niet helaas, maar we werden een avond opgevangen door onze Engelse dorpsgenoten. Arziki was mee en heeft zich super gedragen!
Waar we ons mee bezig hebben gehouden is de tegels in de keuken. Nadat de koof voor de afzuigkap klaar was is de rest aan de achterkant van de keuken getegeld Dat is dus de rand onder de koof en de kleine stukjes allemaal geplakt. Dit nam aardig wat tijd in beslag. Op de laatste dag alles gevoegd dus das niet gek.
De ene dag dat de zon scheen vrijdags het gras gemaaid, en dat was maar goed ook want de zon hebben we daarna niet meer gezien.
Nu even geen fotoalbum, er is te weinig zichtbaar gedaan dus dat komt de volgende keer.

Mei 2010

Weer ’s middags vetrokken. Nangi is ook weer mee, dat hadde n we echt niet gedacht!!

Ze ging thuis in de steeg een “sprintje” trekken,

Ze moest en zou mee!

Ze heeft een speciaal plaatsje op de achterbank.

Drukke reis dus daardoor pas om 23.15 uur aangekomen;-(

Arziki had het wel gehad vanaf Beaune, die begon te protesteren,

dan is een uur nog best wel lang...............
Ze heeft dan ook goede voorbeelden aan Nangi en Jukati! Auto meteen uitgeladen. Om de aanhanger te lossen moeten we wachten op Gijs vanwege het superzware eiken tafelblad wat erop ligt.

Fa de Bruin arriveert donderdagnamiddag en ze blijven een paar dagen om ons lekker te helpen en dat is geweldig. Maandag gaan ze weer weg en dan hopen we lekker wat gedaan te hebben. Wij gaan woensdags rijden.


Donderdag de hele dag bezig met gras maaien en Dick gaat verder aan de keuken.
Als fa de Bruin is gearriveerd kan de tafel van de aanhanger en de rest gelost worden.
De tafelpoten worden terplekke in de keuken aangelijmd.
We hebben een paar gezellige dagen en er wordt heel hard gewerkt!
Iris en ik gaan de coniferen en de fruitbomen in de tuin te lijf en Gijs en Dick gaan de keuken verder installeren.

Het zal uiteindelijk allemaal staan en werken, ondanks dat het een heel gewroet is en alles niet even gemakkelijk verloopt. Er wordt veel overlegd en nagedacht…….;-P
Stopcontacten, het plaatsen van de keukenblokken, passtukken ertussen en plinten onder de keukenblokkengemaakt, gaskookplaat aangesloten en gekit, waterleiding helemaal klaar maar alleen het warm water wil nog niet helemaal lukken. Er zal een drukregelaar voor de boiler moeten, dus hopenlijk is dat de volgende keer gedaan, dat zou helemaal geweldig zijn.
Het resultaat is fantastisch! We verhuizen alles van de kamer naar de keuken.
Iris verplaatst nog stenen uit het muurtje naar voren voor de parkeerplaats.

Dick graaft 's maandags het riool zodat de afwasmachine het ook doet!!!!
Ik zet de passtukken in de beits, zet de muur onder de wasbak bij het raam in de witte crepi en boven de schouw schilder ik ook met het bruine latex zoals eronder, dat staat beter.
Nog eenmaal het gras maaien en een wandeling met Jukati en Arziki en we zijn moe.
Dinsdag alvast de aanhanger geladen en alles opgeruimd en de week is alweer voorbijgevlogen en kunnen we woensdag weer richting huis helaas…………..

Juni 2010
De Whities (buren) sturen foto's van de rozen in bloei, WOW, zo kunnen we er toch nog van genieten!
Dat we de laatste keer vertrokken was de roos volop in de knop!
Thanks!!!

Augustus 2010
3 weken geweest voor het eerst met zijn 2tjes en Jukati en Arziki. Het is wel raar zo zonder Nangi,
Ze was zo graag hier…………
Om 17.45 vertrokken en om 3.00 uur aangekomen. Het was druk op de weg maar geen oponthoud gehad.
Voor het eerst dit jaar zonder Stijn en ook op zijn verjaardag zijn we hier;-(

Roger heeft zich niet laten zien om de schoorsteen te repareren.
Het zwembad zetten we de volgende dag als eerste op en laten het vollopen. Op zoek naar een filtercartridge en
die vinden we gelukkig bij E, thuis was dat nl niet gelukt;-(
We kunnen niet zo heel veel gebruik maken van het zwembad, weer is goed maar niet al te warm, eigenlijk
heel lekker dus.
We beginnen met de keuken zo goed als af te maken. De lijstjes aan het plafond, de stopcontacten aangelegd,
de nieuw bij Ikea gekochte lampen boven de tafel opgehangen,
de tafel (home made by Dick) 2 x in de hardwasolie gezet (mooi!) de deuren en de kozijnen voor de laatste x in de verf.
Ondertussen hebben we ook warm water uit het boilertje! Dit heeft wel een dag werk gekost omdat de drukregelaar stuk was.
Dus de drukregelaar die we zelf hadden geplaatst is nu naar het begin van de waterleiding verplaatst zodat die nu voor de gehele leiding werkt.

Beneden in de kelder is nu ook TL verlicht met een schakelaar in de keuken.
We verplaatsen de koelkast naar de andere kant t/o de afwasser.
Dat staat beter, maar de deuren moeten nu de andere kant opdraaien en
de achterkant moet van een houten afdekking voorzien worden, hoe creëer je werk;-)
De magnetron plaatsen we op een kastje wat we eerst blauw geschilderd hebben.
Er wordt van alles opgehangen, klok, rek boven de bar, spiegel, haken voor de hondenriemen etc.

Boven kijken we af en toe een DVD tje op een goedkoop spelertje hier van E le Clerc
want die we van thuis hadden meegenomen daar zat geen afstandsbediening bij, vergeten;-(
Nou dat ie goedkoop was is te merken, af en toe staat het beeld stil of gaat haperend verder, niet echt leuk kijken dus.

We verplaatsen het bed, kasten uit de kamer naar boven zodat de kamer leeggemaakt is en we daar verder kunnen.
Voorlopig geen logeerkamer meer dus daar wij boven onze intrek hebben genomen.
Jukati & Arziki slapen ook boven, Arziki durfde eerst niet naar boven maar dat duurde niet lang, die loopt
nu heel soepeltjes de trap op en af.

Eigenlijk was het plan het balkenplafond te spuiten maar de plannen zijn gewijzigd. We verschuiven dit
naar volgend jaar zomer.
Eerst gaan we verder met de isolatie van het overloopje.
We willen in de winter toch boven zitten en daar moet het dan wel behaaglijk zijn met alleen petroleumkachelverwarming.

De tegeltjes van de keuken zijn niet meer bij te krijgen, we hebben 4 bricomarchés bezocht: Creusot, Beaune, Valliers en uiteraard in Autun.
We laten er 1 achter, misschien dat er in Dijon nog wel te krijgen is door de buurmannen als die in de buurt zijn.

Buiten hangen de 3 lampen en met de juiste lichtsterkte erin, we hadden eerst veeeel te schel licht erin.
Aangezien het hier pikkedonker is 's avonds was dat een zee van licht.
We hebben maar 2 straatlantaarns in het dorp en die gaan om 23 uur uit.

Op een dag kijken we naar buiten en zien koeien in de tuin van de buurtjes, dat is niet de bedoeling en Dick gaat snel
De buurman waarschuwen en ze leiden ze naar ons weiland, daar stonden even geen koeien.
Later die dag worden ze opgehaald door de boer, ze bleken ontsnapt;-) Hele dorp in rep en roer, ze hadden ook al lekker van
de bloemen van onze buurvrouw gesnoept……………
In de kamer gaat Dick een betonnen rand met waterwerend spul erin maken het is er te vochtig, nu maar hopen dat het een oplossing is.
Ondertussen hebben we ook de houtvoorraad voor de kachel kunnen regelen met Jojo, de buurboer die bij boertje beneden werkt.
3 m3 hebben ze gebracht. Een dag later dan afgesproken, hm, is toch niet zo vreemd?

We hebben een paar keer met neef Klaas gegeten 2 x bij Cecile, in hotel du Morvan en in Glux-en-Glenne
waar hij een huisje had gehuurd voor een week, toevallig dat het bij ons in de buurt was. De laatste dag hebben wij zijn auto en spullen opgehaald en is hij lopend (14 km) naar ons toeggekomen.
Gezellige tijd gehad samen.

Cecile vroeg of we de volgende x iets Hollands, wilden meenemen geen drop, geen kaas en geen bonbons! Nee, iets delfts blauw.
Ze had inmiddels al een weckpot, een kaasschaaf en een wandbord met chez Cecile, à demain en de dorpsnaam erop.
Had men voor haar laten maken, leuk!
We gingen de volgende dag weer bij haar eten en wat keek ze raar op dat we nu al iets hadden meegenomen!
Toevallig dat we hier een klein bonbonschaaltje hadden staan en die heb ik voor haar ingepakt!
Ze wist ff niet wat ze er mee aan moest dus zodat het even duurde voordat ze het toch maar ging uitpakken;-)
Helemaal leuk dus;-)

De hondenbedden zijn nu weer fris geschilderd en moeten zolang maar in de keuken. Ze willen toch steeds zijn waar wij zijn
en hebben dan nu ook een plaats als we eten. Later worden die in de woonkamer gezet.

De voorzetwand in de kamer geplaatst alleen de kleine stukjes tussen de balken moeten nog, dit de volgende keer.
Het is gelijk al een stuk lichter!
Dick graaft ook de goot buiten aan de voorkant van het huis uit, hopelijk helpt dit ook tegen het optrekkende vocht in de kamer.
Het nieuwe deurkozijn van de kamer/opkamer zit er in en staat in de grondverf.
De deur is ook op maat gemaakt en kan volgende keer afgehangen worden.
De raampjes voor boven staan nu ook in de verf en hangen erin.

De achterkant van de koelkast is nu ook mooi afgedekt met een houten wandje. Het memobord erop geschroefd en het ziet er gelikt uit.
Ik ruim wat op en af en toe een tegeltje schoongeboend. Dat is best een hele klus.

Bij een cave in Mazenay haalt Dick met Graham en Gerard 20 liter rode en 10 liter witte wijn. Thuis gaan we die bottelen.
Lekkerrrrrrrrrrr.

De laatste dag wassen we de tegeltjes die in de week hebben gelegen al die tijd. Het is evengoed niet makkelijk om ze schoon te krijgen, maar dit is dan toch gelukt. Ervaren tegelwassers die uitgenodigd waren hebben het laten afweten;-P Nou ja, er is nog genoeg werk over, wellicht een ander jaar dan.

Verder hebben we ons uiteraard ook bezig gehouden met de normale werkzaamheden in de tuin.

Na een goede terugreis met een frans souvenir en de 30 liter wijn in de aanhanger weer in Westzaan aangekomen.

Oktober 2010
1 weekje gewerkt. Arziki en Jukati samen mee. Arziki is loops, dus we "treffen" het;-) In de auto gaat het goed, maandags begint het circus...........
Jukati heeft het zwaar en we houden ze strikt gescheiden. Juke slaapt beneden, Arziki boven. Om de beurt houden we haar gezelschap daarboven.
Ze doet het fantastisch, is toch regelmatig alleen, maar ze heeft de bank ontdekt, dat scheelt;-)
Dick neemt het restant tegelwerk in de keuken voor zijn rekening. De Brocktons en Whities hebben onze tegels bij de bricomarché nog kunnen krijgen diep uit het magazijn weliswaar, super!!! Nu blijft het toch nog een geheel. Alleen kwamen we aan het voegen niet meer toe.

Direkt de dag na aankomst de auto volgetankt, er wordt gestaakt en de benzine zal daardoor schaars worden. Dat blijkt ook later in de week, dan zijn er al verscheidene benzinestations dicht. We gaan de hele week niet met de auto op stap, genoeg eten in huis gehaald en we zijn nog een avond bij de Brocktons uitgenodigd Curry te komen eten. Het was heerlijk en weer gezellig, Jukati mee, Arziki thuis.

Als Arziki buiten is geweest en Jukati gaat daarna, weet je niet wat je ziet. Speuren dat ie kan! Ik heb een keer bewust met haar een speciaal rondje gelopen om te kijken of hij echt het spoor volgt en inderdaad, geweldig om te zien. Hij is daarna bekaf, dat geeft ons wat rust;-) Valt niet mee als dekreu bij je loopse vriendin in huis te moeten zijn...............

De ontluchtingspijp van de septictank verlegt Dick naar de andere kant van het dak.
Willemijn vermaakt de gordijnen die als afscheiding voor het slaapgedeelte hebben gefungeerd tot afwerking van de open gedeelten van de keukenkasten.

Nieuwe kraan voor de wastafel aangeschaft en gemonteerd, het is over met het lekken!

De rest van de stenen voorzetmuur gemetseld en gepurd, die is nu ook klaar. De deur afgehangen van de kamer naar de opkamer, die kan geschilderd worden in het voorjaar, tevens het kozijn afgesmeerd gelijk met de muur.
Het pannenrekje wat Dick thuis gemaakt heeft is in de olie gezet en opgehangen, nog een paar leuke haken erop en dan is het echt af.

Woensdag hebben we eindelijk een beetje zon!
Weer 2 jerrycans gevuld met wijn uit de cave. Gras gemaaid, was wel errug nat maar toch gelukt.
Verder alle bramenstruiken tot op de grond afgeknipt en alle andere snoeiwerk 's avonds verbrand. Roken!!!!

Er kwamen Nederlanders de weg vragen, die waren aan het wandelen maar ze bleken de verkeerde kant op te lopen.
Binnen wat gedronken en de kaart erbij gehaald. Ze stonden op de camping in St Léger. Nou, dat is 6 km over de weg lopen en door het bos net zoiets. Geeft op zich niet maar het was al 4 uur en het wordt dan toch wel snel donker in het bos!
We hebben ze een lift gegeven naar de camping, waar ze heel blij mee waren.

Op een dag een 2 uur lange wandeling gemaakt met Arziki door het bos om de "roches" heen, nou dat was weer echt een route á la Dick;-( Maar ach, zoals gewoonlijk ook wel heel erg mooi en spannend. Gaan we zeker nog eens doen.

December 2010
Onverwachts deze laatste week van het jaar toch nog hier kunnen doorbrengen! Veel dank aan mijn collega's die mij een paar vrije dagen hebben gegund in deze tijd van het jaar. Toppie!

Maandag en dinsdag na de Kerst dan nog gewerkt en woensdag konden we vertrekken.

We gingen op pad zonder aanhanger maar met 3 honden. We hebben 8 maanden een pup in huis uit Zweden die een quarantaineperiode hier doorbrengt voordat ie naar Engeland kan. Hunter, een reutje en is bijna 15 weken. Arziki en Hunter in de achterbak en Jukati op een plateau op de achterbank. Volgeladen gaan we een best wel weer lange reis tegemoet zal blijken. Het is tenslotte overdag.......
Hunter is erg luidruchtig, zijn wij niet echt gewend, maar we doen ons best er geen aandacht aan te besteden.
Om half 4 's middags aangekomen.

In november is Dick 2 x een week alleen geweest. Toen is de overloop geisoleerd aan de buitenkant en het dak van de badkamer.
Veel werk maar scheelt wel met de kou.
Verder wat klussen gedaan die niet in het zicht zijn maar wel fijn dat het gedaan is.

Zodra we aankomen gaat de kachel aan. Het is erg koud en ook de honden hebben het koud. De volgende dag gaat het al beter, maar het duurt gewoon ff voordat de muren opgewarmd zijn.
Uiteindelijk branden we ook de petroleumkachels, 1 boven en 1 in de bijkeuken. Alle deuren open en de warmte kan overal komen.

Oudejaarsavond brengen we bij de Brocktons door tot in de vroege uurtjes met alle 3 de hondjes, ze gedragen zich geweldig.
Heel gezellig en ze hadden weer heerlijk voor ons gekookt!

Dick houdt zich bezig met allerlei klusjes en vooral alle deuren van stal, caves worden gerepareerd. Die kunnen nu gewoon dicht en niet met kettingen.
We graven samen de ingang van de cave onder de trap uit.
Tevens wordt de stelling voor de (drank)voorraad in elkaar gezet.

De balken in de opkamer worden ook gerepareerd, een paar koppen zijn gaar en die stukken worden vervangen. Een zware klus, wat heel veel tijd vergt! Volgende keer alleen nog afsmeren met cement. Het is daar nu te koud voor.

Op een aardige dag korten we de vlier kompleet in. Veel dood hout, dus radicaal te werk gegaan. Die gaat vast wel weer lekker groeien.

De vensterbank bijgewerkt met plamuur en verf aangezien Dick een ongelukje had en er een plastic bak met gloeiend as uit de kachel op heeft neergezet;-( Ja, je zou denken dat het de volgende ochtend wel koud is wat er uit de kachel komt.............

Het keukenlepelrek is ook opgehangen.

Maandagavond nog een wijntje bij de buurtjes gedronken en gezellig bijgepraat.

We mogen nog tot en met dinsdag blijven van mijn collega's en gaan woensdag weer rijden.

  • Comments(0)//pronkies-fermette.pronkridge.nl/#post8
Next »